Dimecres, maig 18, 2022

Bona temporada d’estiu

Bona temporada a les platges de VNG, integrant les mesures preventives davant de la Covid-19 i la protecció del corriol camanegre

La protecció al corriol camanegre i les mesures de prevenció davant de la Covid-19 han estat els elements destacats en la temporada de platges a Vilanova i la Geltrú. L’excel·lent qualitat de l’aigua, les millores en els serveis, el baix nivell d’incidències i la progressiva recuperació de la normalitat per part dels serveis de restauració han marcat el període amb més activitat.

Dins de les mesures preventives davant de la COVID-19 es van refer els cartells informatius sobre els usos dels diferents serveis i l’aforament permès a cada platja. També, per evitar acumulacions en els punts de dutxes i rentapeus, es va deixar operatiu un únic ruixador a cada element.

Durant la temporada 2021 ha continuat l’èxit en la nidificació de corriol camanegre a la platja de Ribes Roges, tant a l’espai tancat del torrent, com als tres espais amb mesures de protecció fora del tancat permanent. Enguany s’han comptabilitzat 13 nius, 29 ous, dels quals n’han nascut 24 pollets i d’aquests, 21 exemplars han arribat a “juvenils”.

Per protegir la nidificació d’aquesta espècie es va limitar de l‘entrada de gossos a la Platja de Ribes Roges, des de la passera de la Pasífae fins al dic de Ponent, a partir del mes de març i es van delimitar algunes zones amb pal i corda, a més d’instal·lar senyalització informativa. A més durant la temporada ha estat treballant personal de vigilància i informació, la xarxa de voluntariat ambiental, els cossos de seguretat i col·laboradors ornitòlegs.

La regidora d’Espai Públic i Medi Ambient, Marta Jofra, destaca els bons resultats de la temporada, “tenint en compte que han estat vigents limitacions i restriccions per la Covid-19″, i també “l’èxit en la nidificació del corriol camanegre, que reforça la nostra aposta pels usos mixtos que es donen a la platja durant la temporada de bany”. Per la regidora, “és possible gaudir de la platja com un espai lúdic i que alhora estiguem protegint i tenint cura d’un espai sensible mediambientalment.

El corriol camanegre és una espècie protegida per llei, que dóna un valor singular a la platja i a la desembocadura del torrent, i compta amb un espai de “birding” des d’on poder veure moltes espècies de litoral i d’aiguamolls.

En comparació amb altres anys, la nidificació del corriol camanegre experimenta un augment de la població. L’espècie, en comparació amb altres ciutats litorals, ha tingut un èxit reproductor molt destacable, “fruit de les mesures de protecció i seguiment, com la delimitació d’entrada de gossos, i la comunicació i vigilància per part de persones i col·lectius implicats en preservar la biodiversitat de l’indret” afirma Marta Jofra.

La qualitat de l’aigua ha estat excel·lent cada dia, exceptuant tres dies puntuals, que ha baixat a “bona” en dos casos i “alterada” en un cas. Els serveis de Socorrisme ha fet 400 actuacions, la majoria de les quals han estat casos lleus. El nivell d’incidències es considera baix donat el volum de persones que utilitza les platges de VNG al llarg de la temporada.

Les empreses concessionàries dels xiringuitos han qualificat el 2021 com “acceptable”, tot i que esperen que per a la temporada vinent la pandèmia estigui controlada i no estiguin vigents les restriccions dels darrers dos anys.

Una novetat d’aquesta temporada també ha estat la reordenació dels punts de recollida de residus, que s’han situat a les entrades de les platges.

Noticies d'Avui

Call to action

Each element can be added and moved around within any page effortlessly. All the features you need are just one click away.

Últimes Noticies